Teamfoto Hoeree Tuinen
Werkzaam in Nieuwegein, hoofdvestiging Huis ter Heide
Alles wat u dient te weten over het snoeien van bomen Redactie, 9 april 2024
Het snoeien van een boom

De aanwezigheid van bomen is onmisbaar in een tuin. Naast het groen zorgen ze voor schaduw en zijn van essentieel belang voor dieren en insecten. Een belangrijk aspect bij het onderhouden van bomen in uw tuin is het regelmatig snoeien ervan.

Om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden is snoeien essentieel. Zomaar beginnen met snoeien is echter geen goed idee, het vereist enige kennis van bomen en gereedschap. Het is cruciaal om de benodigde kennis van bomen en gereedschap te hebben om een boom correct te kunnen snoeien. In dit artikel leggen we uit waarom het van belang is om bomen regelmatig te snoeien en hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Waarom het snoeien van bomen essentieel is

Het is belangrijk om te begrijpen waarom het goed is om een boom regelmatig te snoeien. Bomen hebben hun eigen groeiproces en ontwikkelen zich gestaag. Soms groeien bomen in een richting die u niet wenst of niet esthetisch vindt. De initiële reden om een boom te snoeien is om zijn vorm te bewaren.

Jaarlijks de boom terugsnoeien is een goede manier om te voorkomen dat hij verkeerd groeit. Zo blijft de groei van de boom op een gecontroleerde manier binnen de gewenste grenzen. Een reden om bomen te snoeien is dat ze mogelijk gevaar kunnen opleveren.

Bomen groeien soms op gevaarlijke wijze, het is dan van belang om de boom te snoeien. Houd rekening met takken die topzwaar zijn, takken die de visie belemmeren of takken die hinderlijk groeien. Tot slot is het belangrijk om te denken aan de gezondheid van uw boom.

Het is soms nodig om te snoeien om de boom in goede gezondheid te houden. Bij het snoeien moeten mogelijk zieke takken of grote stukken boom weggesnoeid worden. De gezondheid van de boom kan in gevaar komen door de grootte, daarom is snoeien soms noodzakelijk.

Regels voor het snoeien

Houd er rekening mee dat u niet te veel van de boom afsnoeit. Het is verstandig om niet meer dan 20% van de blad dragende takken weg te halen om de groei van de boom optimaal te houden. Voor het voorkomen van uitlopers is het noodzakelijk om takken aan de basis af te snoeien. Het is belangrijk om niet te dicht bij de stam te snoeien, anders loopt u het risico dat de boom ziek wordt.

In het geval van dikke takken worden deze in2 fase verwijderd. Eerst zaagt u de tak in op de gewenste locatie aan de onderzijde. Vervolgens snijdt u de tak van bovenaf door. Zo zal de tak niet onverwacht breken of scheuren, wat het proces aanzienlijk veiliger maakt.

Als hoofdtakken naar binnen groeien, dienen ze altijd gesnoeid te worden. Dood hout moet altijd worden verwijderd. Snoei altijd de zwakste tak weg bij tegen elkaar schurende takken.

Het is tijd om aan de slag te gaan met snoeien!

Nu alle belangrijke regels op een rijtje zijn gezet, kunt u beginnen met de voorbereiding. Bereid u voor door de juiste gereedschappen paraat te hebben voor het snoeien. Een goede snoeischaar is onmisbaar, handig voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Denk eraan om een telescopische snoeischaar aan te schaffen voor het snoeien van hogere takken. Als u dikkere takken moet verwijderen, zijn een takkenschaar of snoeizaag goede opties. Denk eraan om naast het gereedschap ook het benodigde hulp- en veiligheidsmateriaal bij elkaar te verzamelen.

Wanneer u gaat snoeien, is het belangrijk om een ladder en volledig dekkende kleding te dragen. Zorg ook altijd voor beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. Het is bijna tijd om te gaan snoeien. Voordat u begint, is het van belang om eerst een plan van aanpak te maken. Voordat u begint met snoeien, is het essentieel om te weten wat er met de boom moet gebeuren en welke vorm u wilt behouden. Controleer ook op risicovolle takken die gesnoeid moeten worden.

Het is slim om vooraf te bepalen hoe en wat u gaat snoeien. Zo kunt u op een gemakkelijke en veilige manier aan de slag. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat u alle zijden van de boom snoeit, aangezien snoeien de groei van de boom stimuleert en een ongelijke groei kan veroorzaken. Het is nu de perfecte gelegenheid om te beginnen met het snoeien van de boom! Zorg ervoor dat u zich aan de regels houdt en veilig aan het werk gaat.

Bij het snoeien van bomen kunt u overwegen om een specialist in te schakelen

Het snoeien van bomen kan een tijdrovende taak zijn die expertise vereist. Als u de klus liever overlaat aan ervaren vakmensen, is dat ook een optie!Bij vragen of behoefte aan ondersteuning kunt u altijd Hoeree Tuinen bereiken via 030 340 1000.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 030 340 1000

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Hoeree Tuinen

Wilt u weer optimaal genieten van uw buitenruimte? Heeft uw tuin achterstallig onderhoud nodig? Is het tijd voor een prachtig nieuw terras? Met 25 jaar ervaring staan wij klaar voor de aanleg en onderhoud van diverse tuinen, van bescheiden tot exclusief. HoereeTuinen garandeert topkwaliteit en transparante, scherpe prijzen!


Onze Toewijding aan Kwaliteit
Wij kiezen uitsluitend voor hoogwaardige materialen van gerenommeerde merken, zodat u langdurig zorgeloos kunt genieten van uw tuin. Ons deskundige team werkt hard om uw buitenruimte te transformeren naar uw droomtuin.
Waarom kiezen voor ons?
Hoeree Tuinen is een no-nonsense hoveniersbedrijf dat kwaliteit en eerlijke service hoog in het vaandel heeft staan. Wij leveren vakmanschap tegen een eerlijk en scherp tarief. Onze tevreden klanten genieten het hele jaar door van prachtige tuinen!


Transformeer uw tuin vandaag nog! Neem contact op met Hoeree Tuinen voor uw tuinproject.


Reviews van Hoeree Tuinen

Door M
Op 14 september 2022
6

Het voortraject was prima, wilde een terrasoverkapping met schuur hebben in de achtertuin. Bouwen van de terrasoverkapping ging ook nog prima, maar op de laatste dag hadden ze kennelijk nogal haast dus toch nog een hoop dingetjes die gewoon niet klopten. Daar is hij nog wel voor teruggekomen, maar zit nu al sinds begin mei te wachten op een hoeklijst die nog moet komen en inmiddels reageert hij ook niet meer op e-mails en whatsapp berichten. Gewoon jammer, maar daardoor zou ik Hoeree Tuinen toch niet (meer) aanbevelen aan anderen.

Door A
Op 1 september 2022
10

Wij hebben een heel prettige ervaring met Hoeree Tuinen gehad. Onze tuin is volledig bestraat met Geoceramica tegels en er is een Tuinkamer van circa 20m2 geplaatst. Hannes, Nabil en Milan hebben keihard gewerkt en echt vakwerk geleverd! Hannes is vriendelijk, transparant en denkt met je mee. Reageert snel als je vragen hebt. We zijn zeer tevreden en raden Hoeree Tuinen zeker aan!! Dikke 10 Janice en Perry uit amsterdam

Door J.F
Op 31 mei 2022
10

Wat een super fijne hovenier. Hij komt zijn afspraken na, en levert vakwerk. Reageren doet hij ook altijd, en snel, heel prettig om mee te werken. Onze gehele tuin laten doen, en van voor tot achter 100% tevreden. Echt een aanrader als je compleet ontzorgt wil worden.